Att vara Klimatsmart

En stark trend år 2015 är miljön och att leva klimatsmart, vilket är något som regeringen nu satsar på – men det går även att vara klimatsmart som privatperson.

ekologisk planetNär nuvarande regering kom till makten präglades deras valkampanj av miljöfrämjande och olika åtgärder som skulle stödja miljön, vilket man nu benämner under rubriken ”Framtidsinvesteringar för fler jobb och ett mer klimatsmart samhälle” i ett pressmeddelande på regeringens hemsida. Här skriver man bland annat om hur man ska arbeta för att stödja en fungerande järnväg, hur kommuner och regioner kommer stödjas i lokala klimatinvesteringar och om hur man även kommer att ytterligare öka biståndet för metangasreducering, just för att få Sverige som helhet att bli mer miljövänligt och klimatsmart som land. Dock ska man inte tro att det endast är regering och kommun som kan slå ett slag för miljön och ett utökat klimatsmart tänkande, även vanliga privatpersoner kan dra sitt strå till stacken.

Spara energi är klimatsmart

Att minska energiförbrukningen i enskilda hushåll är ett steg i rätt riktning mot en klimatsmartare vardag. Ett tips är till exempel att se över var ”energitjuvarna” kommer ifrån och en vanlig bidragande faktor till energislöseri är otätade dörrar och fönster i hemmet där värmen slipper ut – och vad är det för vits att elda för kråkorna, som man brukar säga? Ett gott råd är att se över om dessa dörrar och fönster kan tätas ytterligare, men den mest kostnadseffektiva lösningen är dock vanligtvis att byta ut dessa helt och hållet. Hos Arctic Windows, exempelvis, finns såväl 2- som 3-glas fönster att välja bland samt fönster i olika modeller för att främja såväl energisparande som ordentliga ventilationsmöjligheter. Dock ska man lägga på minnet att energiförbrukning inte är det enda som faller under kategorin Klimatsmart. Något annat att tänka på är exempelvis vilken mat vi väljer att konsumera – vissa produkter har högre klimatpåverkan än andra. Till exempel skriver Göteborgs-Posten den mat vi förtär faktiskt står för en fjärdedel av den vanlige svenskens klimatpåverkan, och det är en hel del.

Mat med låg klimatpåverkan:

  • Lök
  • Morrötter
  • Bönor och baljväxter
  • Sill
Scroll to top